AKACJOWY - najjaśniejszy i najwolniej krystalizujący. Bardzo słodki, delikatny, lubiany przez dzieci. Pomocny przy nadkwasocie, dolegliwościach układu pokarmowego i dróg moczowych.
LIPOWY - zielonkawo - bursztynowy o silnym i miłym zapachu i dość pikantnym smaku. Tradycyjnie spożywany przy przeziębieniach, anginie, grypie.
WRZOSOWY - galaretkowaty, o czerwonobrunatnej barwie i specyficznym, lekko gorzkawym smaku. Pomaga przy dolegliwościach układu moczowego i prostaty. Polecany dla panów po czterdziestce.
RZEPAKOWY - najszybciej krystalizujący, bardzo jasny. Ze wszystkich miodów najlepszy do wzmocnienia serca.
WIELOKWIATOWY - o różnych, od jasnych do ciemnych barwach, polecany przy alergiach.
GRYCZANY - o ciemnobrązowym zabarwieniu, silnym zapachu i ostrym smaku. Stosowany w diecie antynowotworowej, przy miażdżycy i w czasie zrastania się złamań.
SPADZIOWY - bardzo ciemnej barwy, o lekko żywicznym smaku. Łagodzi dolegliwości górnych dróg oddechowych.
|